dimarts, 25 d’octubre del 2011

Publicat Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot: Novetats i Análisi

Article publicat a: GNUCat

Sis mesos després de la seva darrera versió, avui s’ha presentat Ubuntu 11.10, amb nom clau «Oneiric Ocelot». D’una banda, a Ubuntu Oneiric Ocelot hi trobarem les versions actualitzades dels programes que ja utilitzàvem fins ara (nucli Linux 3.0, Firefox 7.0.1, LibreOffice 3.4.3, Banshee 2.2, etc.). A més, aquesta versió continua amb l’evolució de l’entorn Unity (tot i que també ens podem instaŀlar de forma opcional Gnome Shell).
Per a aquesta nova versió, la majoria de programes de gestió propis d’Ubuntu s’han reescrit utilitzant les llibreries GTK 3 (les que utilitza Gnome Shell), i han aprofitat per redissenyar-ne algunes d’elles. En aquest sentit destaca el rentat d’imatge que han fet al Centre de Programari. També cal tenir en compte altres canvis importants, com el fet que Thunderbird hagi substituït Evolution com a gestor de correu electrònic predeterminat, o que ara porti automàticament una eina de còpies de seguretat (Déjà Dup).
Per si voleu instaŀlar-vos aquesta nova versió d’Ubuntu, ja hem actualitzat la nostra Guia d’Ubuntu. Però fem-ne una anàlisi més completa.

L’entorn Unity
Unity es va presentar com a entorn predeterminat a Ubuntu 11.04 (abans ja havia estat utilitzat en la versió per a Netbooks d’Ubuntu 10.10). En aquesta nova versió, s’ha retocat per millorar-ne l’experiència d’usuari.
D’una banda, el botó per obrir el panell d’Ubuntu ja no es troba a la part esquerra de la barra superior, sinó com a icona superior en el Dash (la barra lateral). És un canvi poc important, però que deixa lliure una major part de la barra superior, cosa d’agrair en pantalles petites (per exemple, en netbooks). Recordem que a la barra superior és on tenim el menú dels programes.

Entorn d'escriptori Unity

Precisament el panell d’Ubuntu és sensiblement diferent. Ara tenim a la seva part inferior uns botons per obrir el panell inicial, el panell d’aplicacions, el de documents i el de música, que ens facilita l’accés a aquest tipus d’elements. En aquests panells, s’ha redissenyat el mètode de filtratge dels elements.

El panell d'Ubuntu

Paràmetres del sistema
S’ha redissenyat el panell des d’on controlem els paràmetres del sistema. Hi seguim accedint des del botó que gestiona la sessió, per mitjà del botó «Paràmetres del sistema», però ara té aquesta aparença:

Centre de Control


També les subpantalles on entrem des del centre de control són gairebé totes noves.

El «nou» Centre de Programari
El Centre de Programari també s’ha redissenyat, i ara presenta una imatge més moderna, tot i que el seu funcionament és bàsicament el mateix que fins ara. En ell hi trobarem tot tipus d’aplicacions. Tal i com ja es va introduir amb Ubuntu 11.04, ara també hi trobarem aplicacions de pagament, sobretot vídeojocs.
Centre de Programari
Thunderbird, nou gestor de correu electrònic predeterminat
Des de sempre, el gestor de correu a Ubuntu havia estat Evolution, un dels components del projecte Gnome. Però aquesta versió, Evolution ha estat substituït pel Thunderbird, el gestor de correu de Mozilla.

Thinderbird
Aquest canvi ha estat degut a les poques millores que duia darrerament l’Evolution (encara que aviat sí que presentarà novetats importants). En primera instància, aquest canvi té un desavantatge important, perquè l’Evolution contenia també una calendari, que amb el canvi a Thunderbird s’ha perdut. De tota manera, això és fàcilment solucionable, perquè el Thunderbird té el complement Lightning (instaŀlable des del Centre de programari), que permet la gestió de calendaris des del Thunderbird.

Déjà Dup
Amb Ubuntu 11.10 ens vindrà instaŀlat Déjà Dup, una eina per realitzar de forma senzilla còpies de seguretat de les nostres dades.

El Gestor de Còpies de Seguritat Dejá Up

Pantalla d’entrada
La pantalla d’entrada ha estat substituïda per LightDM.

El Gestor d'entrades LightDM
Altres entorns
Com ja és habitual, Ubuntu ens porta més d’una versió, amb diferents entorns d’escriptori. Són els que s’anomenen els diferents «colors» d’Ubuntu. Així tindrem Kubuntu amb KDE 4.7.1, Xubuntu amb Xfce 4.8, Lubuntu amb LXDE 0.5. Apart d’això, a Ubuntu 11.10 també ens podem instaŀlar de forma opcional l’entorn Gnome Shell.
Bé, també hi ha «colors» d’Ubuntu que no s’identifiquen amb un entorn concret, sinó amb una funcionalitat, com ara Edubuntu (educatiu), UbuntuStudio (edició multimèdia) i Mythbuntu (centre multimèdia).

Instaŀlació i ús
Com hem comentat al principi d’aquesta anotació, ja hem actualitzat la nostra Guia d’Ubuntu, i allà teniu explicat de forma detallada el seu procediment d’instaŀlació i les primeres passes que us ajudaran a introduir-vos en el seu ús.

Lliure Office



El LibreOffice és un paquet ofimàtic lliure derivat de l'OpenOffice.org i mantingut per part de l'antiga comunitat. Aquesta versió inclou tant la versió en l'estàndard general de la llengua catalana com en la variant valenciana, que podeu triar durant el procés d'instal·lació (català o català (valencià)).
Conté un processador de textos (Writer) compatible amb Microsoft Word, un gestor de fulls de càlcul (Calc) compatible amb Microsoft Excel, un editor de presentacions (Impress) compatible amb Microsoft Power Point, un editor de bases de dades (Base) que pot importar bases de dades Microsoft Access, un editor de dibuixos vectorials i gràfics (Draw) i un editor de fórmules matemàtiques (Math).
Per al Linux i per al Mac, cal instal·lar primer la versió en anglès i a continuació el respectiu paquet català (general o valencià).
A per ara l'instal·lador no inclou l'ajuda, que s'ha d'instal·lar a banda. A Informació addicional teniu els enllaços als paquets d'ajuda en català i català (valencià).

Nota pèr a un millor funcionament: 
Si teniu instal·lat l'OpenOffice.org, es recomana desinstal·lar-lo abans d'instal·lar el LibreOffice.