dilluns, 14 de març del 2011

Nem per feina, que ja es hora

Estem tractant el tema de on s'ubicarem el dia de la Trobada. Hem parlat en la gent que s'encarrega del tema en les Escoles Publiques d'Atzeneta d'Albaida i per el que ens han comentat no tindrem problemes en aquest tema.Ens interessa poder fer servir una connexió a Internet. 
Tingueu en compte que no fem un taller d'Internet, el que passa es que per a veure la forma de poder fer servir distribucions lliures en valencià ens cal poder accedir als repositoris en la xarxa que els tenen a la nostra disposició. Es per eixe motiu que tindre una connexió en uns mínims de capacitat de descarrega es força interessant per a que la gent puga veure en el mateix lloc del taller com es fa per a descarregar els paquets que calen després reinstal·lar.
Per ordre, i como ja hem comentat abans, treballarem en aquestes distribucions:
 
KADEMAR

Es una distribució que esta basada en Knoppix, en lo que respecta a la detecció de tot tipus de hardware es pot dir que esta molt be en lo que be en el DVD d'instal·lació, però caldrà baixar els repositoris en valencià de Sofvalencià per a instal·lar-los. Hem de tractar seriosament el tema lingüístic ja que KADEMAR es òbviament una distribució en llengua catalana que també es pot instal·lar en angles i castellà. El que passa es que es interessa molt per lo senzilla que pot ser per a la gent que migra al software lliure coneguen tant sols el mon de Windows. Te un programa que es diu CADI que es mol útil per a controlar el proces d'instal·lació i te dona la possibilitat d'instal·lar controladors que no son lliures. Això es important en el que respecta a no tindre problemes en quant a la migració es refereix degut a que per exemple si es tria no fer us d'ells no es pot llegir alguns dels formats més estesos en el mon de l'informat ica el .mp3 i altres de vídeos. Es un tema que tractarem molt per damunt degut a que al fi i al cap el nostre taller l'enfoquem a promoure l'us de software lliure i no als aspectes més puristes de l'us en exclusiva de software no privatiu. Es un tema de tanta importància que es millor tractar-lo be en algun taller més ben organitzat donat que les possibilitats que tindrem en una Trobada de fer-ho be son molt limitades degu a que es obvi que es deu parèixer més a una Fira que a un curs d'informàtica.
 
UBUNTU MAVERIK EN VALENCIÀ

Es la distro que tenen en la web la gent de Softvalencià. Com es evident compta amb el suport de la gent que es dedica a promocionar l'us del valencià a la nostra Comunitat Autònoma i concretament del sector educatiu. Si no fora per ells em sembla que el taller es podria considerar com a precipitat. La Maverik es funcional, ja l'hem instal·lada i estem provant-la per a conèixer-la tot el millor que sia possible ja que serà la distribució que més farem servir en la Trobada i la que més ens interessa promocionar. En posem d'altres perquè esta clar que en la varietat esta la força del software lliure i es la llinea de treball que ens en fixat al principi.
 
GUADALINEX

La varem triar la primera perquè l'estaven fet servir abans de conèixer Sofvalencià. Esta en castellà encara que no es gens difícil de fer-la servir en valencià baixant els repositoris que calen. A més de que molt possiblement ens donen de franc DVD s per a repartir entre la gent acudisquen a la Trobada te un altra ventaja que es un programa per a controlar l'us que fan els nens de l'ordinador i que es diu NANNY. Tractant-se d'un tema de tanta importància i aprofitant que hi vindran molts pares ens sembla adient que el presentem. Es tracta d'un programa que esta en desenvolupament i creguem que donat com estan les cosses hui en dia serà una gran iniciativa que farà molt bon servei. Sobre tot perquè es molt senzill de utilitzar per a pares que no tenen molts coneixements d'informàtica i ordinadors.
 
WINDOWS

Encara que semble paradoxal esta clar que hi ha molt de software lliure que corre en Windows. Farem us de un Windows XP normal i corrent que no es ocupe gaire espai en el disc dur i en el que instal·larem el Clip de la Generalitat per a Windows i Office. D'aquest tema en parlarem més extensament en un altra entrada ja que hi ha molt que dir. De moment per lo que respecta al que açò escriu no em sembla ni be ni mal. Sofvalencià ha dit la seua que sempre serà una opinió més formada que la meua- El que passa es que crec que per a tindre una opinió tot s'ha de veure en la realitat i como no podem posar el paquet d'adaptació de Sofcatalà sense tindre que donar massa explicacions del perquè en la barra de feines estan les lletretes CA el més senzill i pot que ell més intel·ligent sia tindreu tot en español o sia ES e instal·lar el Clip de la Generalitat. El que hi ha es el que hi ha i cadascú que traga les seues conclusions.
 
PC BSD

Lo més segur es que no la farem servir, no vaig encara molt fi en poder fer anar aquesta distribució que es tot un altre mon no Linux del software lliure engegant-la configurant el GRUB. Si poguera tindre un ordinador soles per a ella no hi hauria problemes. Soc un nouvingut en lo que respecta a BSD però es un mon que m'apassiona inclús més que Linux. El que passa es que òbviament hem d'anar a lo practic i a lo factible. Ja tindrem temps per a ella en un altre taller o Trobada.
Fins aviat, continuem fent la feina per a que tot estiga a punt.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada