dijous, 30 de juny del 2011

Android: el sistema operatiu per a mòbils basat en Linux

 
 
Android és un conjunt de programari per a telèfons mòbil que inclou un sistema operatiu, programari intermediari i aplicacions. Google Inc. va comprar el desenvolupador inicial del programari, Android Inc., el 2005. El sistema operatiu per a mòbils d'Android es basa en una versió modificada del nucli Linux. Google i altres membres de la Open Handset Alliance van col·laborar en el desenvolupament i llançament de l'Android. L'Android Open Source Project (AOSP) té l'objectiu de mantenir i continuar desenvolupant l'Android. El sistema operatiu Android és la plataforma per a smartphones amb més vendes.
Android té una gran comunitat de desenvolupadors que escriuen aplicacions ("apps") que estenen les funcions dels dispositius. Hi ha actualment unes 150.000 aplicacions disponibles per a l'Android. L'Android Market és el dipòsit d'aplicacions en línia oficial de Google, tot i que també es poden descarregar per llocs web de tercers. Els desenvolupadors escriuen principalment en Java, controlant el dispositiu mitjançant llibreries de Java desenvolupades per Google.
La presentació de l'Android el 5 de novembre de 2007 es va anunciar amb la fundació de la Open Handset Alliance, un consorci de 80 empreses de maquinari, programari i telecomunicacions amb l'objectiu de crear estàndards oberts per a dispositius mòbil. Google va llançar gran part del codi de l'Android sota la Llicència Apache, una llicència de programari lliure oberta.
La història del sistema operatiu comença el juny de 2005 en el moment que Google va comprar una petita companyia que tenia com a finalitat el desenvolupament de les aplicacions pels dispositius mòbils, Android Inc. I de la mateixa forma Andy Rubin, un dels cofundadors d'aquella companyia, seria després el director de la divisió de plataformes mòbils de Google. Aquesta marca era desconeguda pel món de les tecnologies en aquells anys, però el grup de fundadors tenia gran experiència en plataformes web, telecomunicacions i aplicacions mòbils.
Ja des de aquell moment s'especula que Google estaria desenvolupant l'arma més poderosa de publicitat mai creada. El Google Phone la seva característica més apreciada no era el nivell tecnològic, facilitat d'ús, ni es sabia que era de codi obert, sinó que existia la possibilitat que el dispositiu i/o el cost del servei fossin subvencionats per publicacions en els mòbils.
Van passar alguns mesos i varen començar a aparèixer les primeres demos no oficials i fotos clandestines de prototipus amb poc nivell estètic. Tota informació va ser molt ben guardada fins que el 5 de Novembre del 2007 es va anunciar la creació de la Open Handset Alliance, una organització amb l'objectiu de difondre una plataforma mòbil ANDROID. 
Fabricants d'equips i prestadors de serveis de tecnologia que varen unir forces per fer el primer llançament d'un sistema operatiu obert per a dispositius mòbils, que no estaria lligat a cap marca o equip, sino que gràcies a Kernel de Linux, podria ser adaptat a qualsevol dispositiu, Per sorpresa de molts, cinc dies després de l'anunci, Google va treure un software Development kit o SDK, que portava un emulador d'ANDROID per anar provant els codis.
La primera versió d'un telèfon mòbil amb android fou el G1 T-Mobile G1/HTC Dream anunciat el 23 de setembre del 2008 que es va llançar al mercat nord-americà, on podem trobar les característiques a la web de HTC. També va llançar una versió Dev Phone1 amb unes característiques addicionals que permeten als desenvolupadors obtenir privilegis (root) en l'administració del mòbil i els seus productes.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada